Забезпечення безпечних та здорових умов праці є доволі складним технічним завданням, вирішення якого неможливе без ґрунтовного вивчення небезпечних та шкідливих виробничих факторів, а також систем контролю їх параметрів. До основних небезпечних та шкідливих виробничих факторів відносять незадовільний мікроклімат виробничих приміщень, наявність електричних полів, електромагнітних та іонізуючих випромінювань, високі рівні виробничих шумів та вібрацій, нераціональне освітлення робочих місць, використання хімічних небезпечних речовин у виробництві, вплив мікроорганізмів, флори та фауни, психофізичні навантаження. Наведений перелік не є вичерпним і може відрізнятись на кожному окремому підприємстві залежно від специфіки його діяльності.

Небезпечні і шкідливі виробничі фактори є головними причинами виникнення реальних, а також існування потенційних небезпек на підприємстві. Повне виключення дії небезпечних та шкідливих виробничих факторів в умовах виробництва неможливе, але зниження їх негативного впливу, а в окремих випадках усунення деяких з них, необхідне завдання, яке слід вирішувати шляхом розробки і застосування відповідних систем контролю.   

Зважаючи на це, дисципліна «Системи контролю небезпечних та шкідливих виробничих факторів» відноситься до нормативних навчальних дисциплін, яка вивчається в циклі професійної підготовки бакалаврів спеціальності 263 «Цивільна безпека». Дисципліна «Системи контролю небезпечних та шкідливих виробничих факторів» узагальнює дані відповідної практичної діяльності, формує поняттєво-категорійний, теоретичний і методологічний апарат, необхідний для вивчення дисциплін «Електробезпека», «Експертиза з охорони праці» та інших дисциплін.