Навчальна дисципліна «Машини підготовчих процесів збагачення» є вибірковою та входить до складу циклу дисциплін професійно-практичної підготовки. «Машини підготовчих процесів збагачення» відносяться до професійних дисциплін та забезпечує вивчення дисципліни «Збагачувальні машини».

Мета: вивчити сутність підготовчих процесів збагачення, застосування машин для підготовчих процесів збагачення, загальну будову та суть механічних процесів і явищ, що відбуваються в механізмах та складових частинах цієї групи машин при їх роботі, загальні принципи побудови та проектування механізмів і вузлів машин, методи розрахунків основних складових деталей і вузлів та забезпечення їх працездатності для конкретних умов експлуатації.

Завдання: вивчити призначення, класифікацію, конструкцію, принцип дії та технічні характеристики машин підготовчих процесів збагачення; вивчити конструктивні особливості та основні методи розрахунків складових частин машин підготовчих процесів збагачення та їх техніко-технологічні показники; набути практичних навичок з аналізу конструкції машин, їх розрахунків та проектування.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

1)    сутність підготовчих процесів збагачення

2)    основи застосування машин підготовчих процесів збагачення;

3)    призначення, принцип дії, класифікацію, технічні характеристики та застосування машин підготовчих процесів збагачення;

4)    процеси, що відбуваються при роботі машин цієї групи;

5)    конструктивні особливості машин підготовчих процесів збагачення;

Підготовлений студент повинен вміти:

1)    визначати підготовчі процеси збагачення та машини, що для них використовуються;

2)    визначати призначення. класифікацію, загальну будову, принцип роботи та технічні характеристики машин підготовчих процесів збагачення;

3)    робити розрахунки основних деталей машин підготовчих процесів збагачення та їх сполучень;

4)     розраховувати техніко-технологічні показники машин підготовчих процесів збагачення;

Структурно-логічне місце дисципліни: курс «Машин підготовчих процесів збагачення» базується на знаннях, одержаних при вивченні дисциплін «Вища математика», «Фізика», «Нарисна геометрія, інженерна і комп'ютерна графіка», «Теоретична механіка», «Опір матеріалів», «Деталі машин» «Теорія механізмів та машин», «Взаємозамінність, стандартизація та технічні виміри». Знання, одержані при вивченні дисципліни «Машин підготовчих процесів збагачення», є базою при вивченні дисципліни «Збагачувальні машини».